‘Menuet’ van LPBoon in NTGent

‘Menuet’ van LPBoon in NTGent

Voor NTGent maakte Liliane Brakema een enscenering van Menuet. 

Menuet is een roman Louis Paul Boon uit 1955.

Daarin schetst de auteur een driehoeksverhouding tussen een arbeider, zijn echtgenote en dienstmeid. Het boek heeft een expliciet seksuele thematiek, waardoor een deel van de literaire kritiek, vooral die uit de katholieke kringen, verontwaardigd reageerde op Boons zogenaamde ‘vuilspuiterij’ en ‘viezigheden’, als gevolg van de lustfantasieën en de ontrouw in de verhaallijn. Maar bovenal is Menuet een magistrale roman over emotionele eenzaamheid en existentiële vervreemding, en een absoluut hoogtepunt in Boons literaire oeuvre.

De titel verwijst naar een oude Franse barokdans in een driedelige maatsoort. Voor regisseur Liliane Brakema is dit een extra aanleiding om haar artistiek onderzoek verder te zetten: over de wisselwerking tussen tekst en fysieke expressie. Het werkproces gaat weg van het klassieke teksttheater, geeft ruimte aan improvisatie en choreografie, onderzoekt hoe het lichaam zich verhoudt tegenover decor. Het resultaat is een poëtische voorstelling, met evenveel aandacht voor tekst als beeld.

De voorstelling gaat in Gent op 28 maart 2018 in première. Daarna reist ze door Vlaanderen en Nederland. Meer info, tickets en speeldagen vind je hier.