facebookglueinstagramlinkedinpinteresttwitter
Kies je taal:
Kloos80

Willem Kloos: "Die moet een wereld in zijn boezem dragen"

Tijdens het Festijn van Tachtig speelt theatergroep Oude Koeien de première van een tekst van Simon Mulder over Willem Kloos.

Een verscheurde foto, een bloedspuwing, een klopgeest, scheldsonnetten, een zelfmoordpoging, de grootste practical joke uit de Nederlandse literatuurgeschiedenis en de strijd om een felbegeerd manuscript.

Hoe redde Willem Kloos de gedichten van zijn gestorven vriend Jacques Perk uit de handen van de oude garde? Waarom verviel dichter en literair beeldenstormer Kloos tot depressie en dronkenschap? Wat dreef Kloos ertoe zijn eigen portret te verscheuren, en waarom plakte een van zijn beste vrienden het weer aan elkaar? Deze en andere vragen worden beantwoord in Die moet een wereld in zijn boezem dragen.

Muziektheatergroep Oude Koeien brengt nu geheel geënsceneerd de deels in blank vers geschreven, deels uit citaten uit brieven, gedichten en andere geschriften samengestelde tekst van Simon Mulder. Daarbij zorgen zeldzame liederen op gedichten van de Tachtigers, die door enigszins vergeten geraakte Nederlandse componisten als Diepenbrock, Dresden en Tusschenbroek zijn getoonzet, voor een onderdompeling in het Amsterdam van de late negentiende eeuw.

Tijdens de première op de vrijdagavond wordt de inleiding verzorgd door voormalig dichter des Vaderlands Ramsey Nasr, die zijn gedicht 'Radicaal Intiem' over de Tachtigers voordraagt, en Roel Mulder, bierhistoricus, die het voor het eerst sinds de negentiende eeuw speciaal voor het festival naar recept uit de tijd van de Tachtigers gebrouwen Haantjes Oostindisch Bier van brouwerij De Kromme Haring presenteert.

De voorstelling maakt deel uit van het Festijn van Tachtig, een groot festival waarin je het rebelse literaire Amsterdam van 1880 kan ontdekken, met theater, muziek, poëzie, film, eten, drinken en veel meer.

Waar? Tropentheater (Amsterdam)

Wanneer? Première 27 oktober; tweede voorstelling 29 oktober.

Meer info vind je hier.