Kies je taal:
Koloniale Leeslijst Elibol

'De nieuwe koloniale leeslijst' wil de literaire canon verbreden.

Blijven 'De Grote Drie’ van het literaire koloniale erfgoed: Max Havelaar, De stille kracht en Oeroeg van respectievelijk Multatuli, Louis Couperus en Hella Haasse overeind in tijden van sneuvelende standbeelden?

“Geweldige boeken”, beaamt samensteller Rasit Elibol, “maar ze vertellen niet het hele verhaal.”

De nieuwe koloniale leeslijst bevat 22 essays die de koloniale klassiekers aan een noodzakelijke nieuwe lezing onderwerpen, maar daar bovenal iets naast en tegenover plaatsen.

Behalve ‘de Grote Drie’ van het Indische literaire erfgoed – Multatuli, Louis Couperus en Hella Haasse – lezen we Frans Lopulalan en Suwarsih Djojopuspito, en kijken we naar de grote schrijvers van Suriname, zoals Edgar Cairo en Astrid Roemer, en de Nederlandse Antillen, van Boeli van Leeuwen tot Radna Fabias. De nieuwe koloniale leeslijst biedt een essentiële dwarsdoorsnede van de koloniale letteren, met werk van radicale denkers, conservatievelingen en vrijheidsvechters dat laat zien wat er in bezette tijden gebeurde en welke nasleep dit had voor latere generaties. Met essays van onder anderen Alfred Birney, Yra van Dijk, Lotfi El Hamidi, Theodor Holman, Warda El-Kaddouri, Michiel van Kempen, Tessa Leuwsha, Lara Nuberg, Maaike Meijer, Marja Pruis, Alfred Schaffer, Manon Uphoff, Joost de Vries en Gloria Wekker.