Kies je taal:

Genootschapsdag Louis Couperus Genootschap over ‘Couperus en gender’

Op 17 oktober gaat in Museum Sophiahof te Den Haag de jaarlijkse Genootschapsdag van het Louis Couperus genootschap door.Het thema van dit jaar is ‘Couperus en gender’. Momenteel is het begrip gender actueel. Wat is gender? Wanneer voelt iemand zich man of vrouw? Bestaat er zoiets als genderfluïditeit? Langzamerhand beginnen de grenzen te vervagen tussen de statische begrippen man en vrouw. Couperus schreef niet expliciet over gender, maar zijn beschrijvingen van karakters zijn niet altijd vastomlijnd mannelijk of vrouwelijk.

Looi van Kessel, redacteur van Arabesken en docent bij de Universiteit Leiden, vertelt over gender in het werk van Couperus aan de hand van het hedendaagse genderonderzoek.

Frans van der Linden vertaalde onlangs L’Agonie van de Franse schrijver Jean Lombard. Couperus raakte geïnspireerd door deze roman uit 1888 over de kind-keizer Heliogabalus bij het schrijven van De berg van Licht.

Sophie Zijlstra schreef de roman Mevrouw Couperus. Onlangs verscheen het boek Ik, alleen over koning Willem I. Zij zal het vrouwelijke perspectief bij Couperus’ werk belichten.

Tot slot presenteert Mary Kemperink, emeritus hoogleraar moderne Nederlandse Letterkunde, haar nieuwe Couperus chaier: Beeldschoon. Mannen en mannelijkheid bij Louis Couperus. Zij onderzoekt wat ‘mannelijkheid’ bij Couperus is.


Aanmelden

De entreeprijs bedraagt € 27,50 per persoon (donateurs en doza’s van het Louis Couperus Genootschap en amices van het Louis Couperus Museum betalen € 22,50 per persoon), inclusief alle consumpties. U kunt zich aanmelden door via deze website een ticket te kopen. Ga naar de website van het Louis Couperus Genootschap en ga vervolgens naar de webshop via de link.