facebookglueinstagramlinkedinpinteresttwitter
Kies je taal:

Hulde aan Stijn Streuvels

Op 15 augustus 2019 is het vijftig jaar geleden dat Stijn Streuvels overleed. Het Letterenhuis en Het Lijsternest herdenken Streuvels en brengen hem hulde in en rond zijn huis. 

Naast het feestelijke programma verschijnt er die dag ook een speciale editie van Zuurvrij, volledig in het teken van Stijn Streuvels en zijn werk. Zuurvrij is het huisblad van het Letterenhuis.

Meer info en details over de hulde vind je hier.

Programma

Alle activiteiten zijn gratis

11-17 uur: Rondleidingen in het Lijsternest

Een rondleiding door het huis van Streuvels opgefleurd met een aantal archiefstukken van Streuvels uit het Letterenhuis.

14-16 uur: Langs Streuvels' wegen (Tiegemberg)

Vanuit zijn werkkamer had Streuvels zicht op het glooiende landschap van Tiegem. Door het beroemd geworden raam kijk hij naar de natuur die hem verwonderde en inspireerde. Verhalenverteller Geert Callens neemt je mee op sleeptouw door het land van Streuvels en diept anekdotes op over het leven van Streuvels en zijn vrienden.

Startplaats: Het Lijsternest Afstand: 6,5 km Inschrijven via lijsternest@vlaanderen.be

14.30-16 uur: Langs Streuvels' wegen (Landergem Ast)

Op wandelafstand van het Lijsternest staat de Landergem Ast (een droogoven voor chichorei) die Streuvels als model gebruikte voor zijn novelle Het leven en de dood in den ast. Gids Pol Ostyn begeleidt de wandeling waarin hij ook fragmenten uit Streuvels' oeuvre zal voordragen. Eigenaar van de Landergem Ast, Ivan Delezie, leidt de deelnemers rond in de oude chichorei-ast.

Startplaats: Het Lijsternest Afstand: 5 km Inschrijven via lijsternest@vlaanderen.be

15 uur: onthulling installatie Hommage aan Streuvels

Kunstenaar Stefaan Roelstraete presenteert zijn installatie Hommage aan Streuvels die hij speciaal voor deze dag gecreëerd heeft. Roelstraete is steeds op zoek naar manieren om het verleden te vatten en te bewaren voor de toekomst. Voor deze installatie maakt hij een boog met glazen boxen, met in elke box een kassei met elementen uit Streuvels' werk.

Locatie: tuin van het Lijsternest

18 uur: Herdenking aan het grafmonument van Streuvels

Voor deze herdenking kropen drie schrijvers in de pen. Ze huldigen Streuvels op hun eigen manier.

Kleindochter Leentje Vandemeulebroecke (Jo Gisekin) schreef een brief aan haar grootvader. Ze haalde haar inspiratie uit de brieven die Stijn Streuvels in 1920-1921 schreef aan haar moeder, Paula Lateur. Schrijfster Leen Huet herlas en vertelt over Het leven en de dood in den ast en De teleurgang van de Waterhoek. Literatuurdocent Hans Vandevoorde is de derde spreker; hij verbleef dit voorjaar in de schrijversresidentie van Het Lijsternest.

Naast deze schrijvers brengt de Nederlandstalige muziekgroep Wolfe een nieuw nummer dat speciaal voor de herdenking werd geschreven. Wolfe is het nieuwe muzikale project van Jonas Bruyneel en Esther Coorevits, waarin poëzie en muziek elkaar vinden.

Locatie: Stijn Streuvelsmonument (naast de kerk van Ingooigem)

20 uur: De vlaschaard

Het Lettertype collectief heeft in 2018 Streuvels' roman De vlaschaard bewerkt in opdracht van Texture, Museum over Leie en Vlas in Kortrijk. Ze hernemen deze voorstelling waarin het verhaal is getransformeerd in een confrontatie tussen twee performers en een danser. Met dans en poëzie gaat het stuk diep in op de ziel van het boek: abstract, fragmentarisch, maar des te meer emotioneel.

Choreografie: Adelien Vannecke Dans: Adelien Vannecke Woord en muziek: Esther Coorevits en Jonas Bruyneel Tekst: Stijn Streuvels, Imane Ghislaine en Lise Dheedene

Locatie: tuin van het Lijsternest Inschrijven via lijsternest@vlaanderen.be