Kies je taal:
Folder  Lerarendag  Nederlands  Vu 2016

De canon in de klas? Literatuurgeschiedenis op school

Waarom hebben Vlaamse onderzoekers (link) deze dynamische canon van de Nederlandse literatuur gelanceerd, terwijl de meeste literatuurwetenschappers zich juist niet richten op de literaire klassieken, maar op een breder perspectief?

Het is maar een van de vele vragen die op 7 oktober tijdens de Lerarendag aan de Vrije Universiteit Amsterdam ter sprake zullen komen.

Met de woorden ‘Fuck de canon’ wist schrijver en columnist Christiaan Weijts begin 2016 de Nederlandse literaire gemoederen op te schrikken door in NRC Handelsblad van leer te trekken tegen de literatuurlijst op school. Hij schreef: ‘Altijd weer Max Havelaar, die afgrijselijke monumentale baksteen die een effectief moordwapen is voor élk sluimerend vonkje literaire interesse.’

Het effect van zijn column was duidelijk: velen klommen direct in de hoogste boom. Anti- en pro-canongeluiden vulden de kranten en de social media. Verontruste leraren schreven ingezonden brieven, schrijver Philip Huf was tegen een lijst, NRC Handelsblad meldde in het hoofdcommentaar juist dat het de taak van de leraar was de Max Havelaarte doen schitteren.

Het woord canon duikt de laatste jaren in verschillende contexten op en zorgt in de regel voor discussie. Maar wat is een canon eigenlijk? 

Tijdens de Lerarendag op vrijdag 7 oktober komen deze en andere vragen aan bod en geven docenten letterkunde van de opleiding Nederlands: Literatuur & Samenleving een kijkje in hun onderzoekskeuken en werpen ze een wetenschappelijke blik op al dan niet canonieke teksten.

Een van de doelstellingen van deze studiedag is onze collega’s in het voortgezet onderwijs te laten zien hoe ze met deze materie direct in de klas aan de slag kunnen. De Vrije Schrijver van de VU, Ernest van der Kwast, luistert het programma op. Ook zal een van de leraren Nederlands, Ingrid van Lindert, een column uitspreken over de canon.

Het volledige programma en meer praktische informatie vind je hier.