facebookglueinstagramlinkedinpinteresttwitter
Kies je taal:
Promobeeld Flandria Flandria Is The Patroness Of Flanders Copyright Roland Gunst Horizontaal

Muzikale performance: Flandria

Flandria, de nieuwe voorstelling van de Vlaams-Congolese kunstenaar Roland Gunst, dient zich aan als een hedendaagse repliek op De Leeuw van Vlaenderen, de klassieker van Hendrik Conscience.

Enerzijds boezemt de klauwende leeuw Roland Gunst angst in als symbool van een veronderstelde zuivere Vlaamse identiteit die vreemdheid afwijst. Anderzijds woekert in hem een hartstochtelijk verlangen naar de komst van een Leeuw van Vlaanderen die zijn volk zal verlossen.

Een leeuw die - zoals de Vlaamse vlag al doet vermoeden - zwart is.

In de muzikale performance Flandria, tussen historie en mythologie, is het eindelijk zover: de zwarte leeuw, Koning Lion I van Vlaanderen, verschijnt. Niet om Vlaanderen van de Fransen te verlossen, maar om het integratievraagstuk waarmee onze samenleving worstelt voor eens en altijd op te lossen. Lion I gooit zichzelf in de strijd tegen het afschuwwekkende monster van de assimilatie, dat ieder anders zijn met huid en haar verslindt.

In een mystiek ritueel met jonkvrouw Flandria - sopraan Emma Posman - en met muziek van Benjamien Lycke uitgevoerd door het gerenommeerde Kugoni Trio, reflecteert Gunst over de Vlaamse identiteit en verbeeldt hij een Afropees koninkrijk waarin onzuiverheid en interculturaliteit worden gevierd. 

Meer info vind je hier.