Kies je taal:
Hugo

De Hugo Clauslezing 2021 met Connie Palmen en Erwin Mortier staat online.

Inmiddels, meer dan tien jaar na zijn dood, blijft Hugo Claus zijn onbetwiste positie aan de top van de Nederlandse literatuur behouden. Zijn omvangrijk oeuvre blijft inspireren en is de voedingsbodem van de Hugo Clauslezing.

Het zijn niet de minsten die tot nu toe voor de Hugo Clauslezing instonden: Gerrit Komrij (2010), Gerard Mortier (2013), Kees van Kooten (2015), Tom Lanoye (2017) en Jeroen Olyslaegers (2018). Dit jaar nemen nemen Erwin Mortier en Connie Palmen de lezing voor hun rekening.

“Nu Claus dood is, leven we voorgoed in de eenentwintigste eeuw.” - Erwin Mortier Er is leven na Hugo Claus, ook in de letteren. De vijfde Clauslezing wordt dit jaar verzorgd door Connie Palmen en Erwin Mortier, twee auteurs die eerder al een briljant eerbetoon aan hun vriend en collega schreven. Connie Palmen schreef tot twee maal toe een verjaardagstekst voor Hugo Claus - in 1999 en in 2004. Erwin Mortier, wiens recentste roman ‘De onbevlekte’ naast een persoonlijk ook een inhoudelijk verwantschap met Claus bevestigde, sprak op de afscheidsplechtigheid in 2008. Mortier en Palmen kruipen opnieuw in hun pen om te tonen dat het laatste woord nog niet gezegd is over de grootmeester van de Nederlandstalige literatuur.

“Op je zeventigste verjaardag heb ik de wens uitgesproken dat je eeuwig leeft. Volgens mij ga je dat nog waarmaken ook.” - Connie Palmen

productie

coproductie