Kies je taal:
Publicaties

Drie publicaties over de canon op komst

In het najaar van 2015 verschijnen er drie publicaties naar aanleiding van de canon.

De eerste publicatie gaat over de canon zelf.

Deze publicatie van uitgeverij Vrijdag verschijnt in een vormgeving van typograaf Stan van Steendam.

Het stelt alle 50+1 werken uit de canon aan u voor en leert u wat meer over hun auteurs. Het gunt u telkens ook een proevertje, want van al deze werken is er een treffend fragment in het boek opgenomen.

Het boek wordt op 12 oktober voorgesteld in de perszaal van het Vlaams Parlement. Dat gebeurt in het bijzijn van Jan Peumans, voorzitter van het Vlaams Parlement, en Sven Gatz, Vlaams Minister van Cultuur.

De tweede publicatie is een nieuwe wetenschappelijke editie van Elias of het gevecht met de nachtegalen, het bekendste werk van Maurice Gilliams.

Om te garanderen dat toekomstige lezers van dit canonwerk de juiste tekst onder ogen krijgen, zorgde Liesbeth Van Melle voor een historisch-kritische editie van dit prozawerk. In deze editie, een uitgave van de KANTL, is ook Winter te Antwerpen opgenomen. De publicatie bestaat uit twee delen. Deel 1 omvat de kritische leesteksten van Elias en Winter te Antwerpen. Deel 2 bevat het commentaar van de editeur.

Op 20 november stelt de KANTL het boek aan u voor.

Het Gruuthusehandschrift blijft een bron van inspiratie voor liefhebbers van Middelnederlandse literatuur en middeleeuwse muziek en cultuur.

Ons derde canonboek is een bundel met 15 prikkelende essays waarin de meest recente inzichten over het Gruuthusehandschrift zijn verzameld.

Frank Willaert, Jos Koldeweij en Johan Oosterman zijn de redacteurs van deze uitgave van de KANTL: Het Gruuthusehandschrift: literatuur, muziek, devotie rond 1400.

Het boek wordt op 3 december in de KANTL voorgesteld.