Kies je taal:
Verdrietnederland

'Het Verdriet van België' uitgelegd aan Nederlanders

Nederlanders die Hugo Claus’ magnum opus Het verdriet van België beter willen begrijpen, kunnen sinds deze week terecht op een website die door studenten van de Universiteit Utrecht werd gemaakt.

Elf studenten aan de masteropleiding Literatuur en cultuurkritiek aan de Universiteit Utrecht willen Nederlanders warm maken voor Claus' roman uit 1983.

Het boek wordt niet alleen samengevat, geïnteresseerden vinden op de website ook een familiestamboom van hoofdpersonage Louis Seynaeve, een biografie van Hugo Claus en een verklaring van een aantal typisch Vlaamse begrippen die in de roman voorkomen. Lezers worden op die manier in de historische context van de roman ingewijd.

De website is bedoeld om Nederlanders te helpen om de roman beter te begrijpen, maar ook Vlaamse lezers kunnen er uiteraard heel wat informatie over het boek vinden. Hij bevat ook enkele fijne extraatjes, zoals een fotoreportage van Kortrijk, lesmateriaal voor scholen of leesclubs en enkele romanfragmenten die worden voorgelezen door literatuurprofessor Geert Buelens, die het project als docent van de studenten heeft begeleid.

Benieuwd naar het resultaat? Je vindt het werk van de studenten hier.