Kies je taal:
Van Ostaijen3

Onbekende toneeltekst van Paul van Ostaijen ontdekt

Boekhandel De Slegte heeft een manuscript van 11 pagina's met onbekend toneelwerk van dichter Paul van Ostaijen ontdekt.

Een opmerkelijke vondst, want het is van de jaren 50 geleden dat er nog nieuw werk van Van Ostaijen naar boven kwam. Het is bovendien de eerste toneeltekst van zijn hand.

Van Ostaijen is een van de belangrijkste modernistische Vlaamse dichters uit het interbellum. Tot nu was niet bekend dat Van Ostaijen zich naast proza en zijn gekende poëzie, waaronder "Boem paukeslag", "Melopee" en "Marc groet 's morgens de dingen", ook aan toneelteksten had gewaagd.

Het handschrift met de theatertekst en de inhoud ervan, wijzen volgens de Slegte op de hand van van Ostaijen. Er zijn vier bedrijven van het stuk bewaard gebleven, maar de titel is verloren gegaan.

"Net zoals in zijn baanbrekende grotesken gaat ook in dit stuk de logica op de schop", meldt de boekhandel. "Personages als de bankier, de vrouw, enkele heren en de dichter spelen hun rol, waarna er door een vijfstemmig koor commentaar geleverd wordt op het gebeuren. Tussendoor levert Van Ostaijen de nodige regieaanwijzingen."

Het manuscript is door een antiquair gevonden in een privéverzameling. Het werk wordt tot 18 december tentoongesteld in de winkel van De Slegte in Antwerpen. Dit jaar is een jubileumjaar voor van Ostaijen: het is precies 100 jaar geleden dat zijn debuut "Music-Hall" uitkwam.

Overgenomen van: de redactie.be en Belga