Lezingenreeks over de canon (2) - “Van Hendrik van Veldeke tot Vondel” (Frank Willaert)

Lezingenreeks over de canon (2) - “Van Hendrik van Veldeke tot Vondel” (Frank Willaert)

De openbare bibliotheek van Merelbeke organiseert in het voorjaar van 2018 een vierdelige lezingenreeks over de literaire canon.

De reeks behandelt de dynamische canon van de Nederlandstalige literatuur vanuit Vlaams perspectief, die in 2015 door de KANTL en het Vlaams Fonds voor de Letteren werd opgesteld.

Die lijst bevat 50 (+ 1) essentiële werken uit onze literatuur: van Hendrik van Veldeke tot Hendrik Conscience, van Hadewijch tot Hella Haasse.

Hoe en waarom kwam die lijst tot stand? Welke hartverscheurende keuzes zijn er gemaakt om tot die selectie te komen? Wat maakt Vondel en Hugo Claus zo bijzonder dat ze twee keer in de canon voorkomen? Waarom blijft het verhaal van Reinaert de vos na al die eeuwen zo ontzettend grappig en relevant? En welke regels uit de poëzie van Lucebert blijven ook vandaag nog intrigeren en ontroeren?

Vier bevoorrechte getuigen leggen tijdens deze lezingenreeks uit hoe de canon tot stand kwam.

Op 13 maart is Frank Willaert aan de beurt. Hij belicht enkele oudere werken uit de canon: van Hendrik van Veldeke ttot Vondel.

Tijdens de volgende dinsdagen belichten Luc Devoldere en Carl De Strycker telkens nog enkele andere werken uit de canon.

Meer info vind je hier of via de Openbare Bibliotheek Merelbeke.