Met Constantijn Huygens naar Venetië

Met Constantijn Huygens naar Venetië

In 2017 is het 375 jaar geleden dat Constantijn Huygens zijn buitenplaats Hofwijck in gebruik nam. Dat wordt dit najaar feestelijk gevierd met een vijftal evenementen.

De officiële aftrap is op 15 september.

Die dag wordt Met Constantijn Huygens naar Venetië. The movie voor de eerste keer vertoond. Bovendien is er de opening van de tentoonstelling De jaren 1913-1928. Hofwijck gered.

In 1620 reisde de jonge Constantijn Huygens naar Venetië, als secretaris van een diplomatieke missie. Die reis was voor hem een ‘Grand Tour’, hij maakte in Italië kennis met de kunst van de renaissance en van de antieke oudheid. Ook zag hij voor het eerst gebouwen van de beroemde architect Andrea Palladio. Diens wonderschone villa’s inspireerden hem tot het ontwerpen en bouwen van zijn eigen huizen, aan het Plein in Den Haag en aan de Vliet bij Voorburg.

Constantijn hield tijdens die reis een journaal bij. Met dat boek in de hand werd nu een film gemaakt, waarin de makers rijden over binnenwegen in Duitsland en Zwitserland, langs prachtige stadjes, door beeldschone landschappen en hoog over de oude Alpenpassen. In Italië bezochten ze Verona, Vicenza, Padua en Venetië, en ze filmden op bijzondere locaties, zoals in het Teatro Olimpico in Vicenza en in de Villa Foscari, langs de Brenta.

Het resultaat, een mooie film van 45 minuten, is vanaf 16 september gedurende openingstijdens van Huygens’ Hofwijck te zien in de Oudhollandse keuken. Enkele malen per week wordt hij ook op een groot scherm vertoond in de Pronkzaal van Hofwijck. Dat is steeds om 11.00 uur, zodat u na afloop het museum kunt bezoeken.

Meer info vind je hier.