Kies je taal:

educatief aanbod

De KANTL biedt een lezingenreeks aan die u als bibliotheek, school of andere groep met interesse voor taal en literatuur kan boeken.

De lezingenreeks behandelt de canon van de Nederlandstalige literatuur die in 2020 door de KANTL werd opgesteld.

Hoe en waarom kwam die lijst tot stand? Welke hartverscheurende keuzes zijn er gemaakt om tot die selectie te komen? Wat maakt Vondel en Hugo Claus zo bijzonder dat ze twee keer in de canon voorkomen? Waarom blijft het verhaal van Reinaert de vos na al die eeuwen zo ontzettend grappig en relevant? En welke regels uit de poëzie van Lucebert blijven ook vandaag nog intrigeren en ontroeren?

Vier bevoorrechte getuigen geven een antwoord op deze vragen en leggen tijdens de lezingenreeks uit hoe de canon tot stand kwam:

1) 'Zin en onzin van een literaire canon' door Bert Van Raemdonck (directeur van de KANTL)

2) 'Van Hendrik van Veldeke tot Vondel' door Frank Willaert (Emeritus professor Oudere Nederlandse Letterkunde / voorzitter van de KANTL)

3) 'Van Max Havelaar tot Hugo Claus' door Luc Devoldere (hoofredacteur van de Vlaams-Nederlandse culturele instelling Ons Erfdeel / lid van de KANTL)

4) 'Hoogtepunten uit de poëzie van de literaire canon' door Carl De Strycker (directeur van het Poëziecentrum en hoofdredacteur van de Poëziekrant)

Praktisch
Doelpubliek: bibliotheken, leesclubs, scholen  enz.
Duur: 2u per lezing
Kostprijs: 170€ + vervoersonkosten (per lezing)

Info en boekingennicolas.leus@kantl.be of 09 2459347

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Archief voor Onderwijs levert een schat aan audiovisueel lesmateriaal over de literaire canon.

Canon Cultuurcel, de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL) en het Vlaams Instituut voor het Archief (toen VIAA, nu meemoo) sloegen de handen in elkaar.

Voor het 'Archief voor Onderwijs' werden 50+1 collecties gemaakt die inzoomen op een werk uit de Nederlandstalige literaire canon. Elke collectie bevat audiovisueel materiaal over de auteur en het werk, over de specifieke tijdsgeest waarin het werk tot stand kwam, de actualiteitswaarde ervan, en inzichten van kenners en lezers.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------bekijk de canon

partners