
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Leermiddelen bij canonwerken uit de Nederlandstalige literatuur.
Naar aanleiding van de samenstelling van onze nieuwe 'Canon van de Nederlandstalige literatuur' stelde neerlandicus en lerarenopleider Jan Uyttendaele een aantal leermiddelen bij canonteksten samen.
Die leermiddelen zijn bedoeld voor het secundair of voortgezet onderwijs. Ze bestaan telkens uit twee aparte delen: een lijst met vragen en opdrachten voor de leerlingen en een handleiding voor de leerkracht met achtergrondinformatie, een aantal suggesties voor didactische werkvormen en de oplossingen van de vragen.
Elk leermiddel is zowel bruikbaar voor klassikaal onderwijs als voor zelfstudie en afstandsonderwijs. Bij afstandsonderwijs kunnen de leerlingen de informatie voor de leerkracht gebruiken als correctiemodel voor de vragen en opdrachten.
Alle leermiddelen werden gepubliceerd op KlasCement, de leermiddelenwebsite van het Departement Onderwijs en Vorming van de Vlaamse Overheid. Neem hier een kijkje naar het leermiddel over Hendrik van Veldeke en de troubadours, en ontdek ook de andere onderwerpen in het aanbod.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Archief voor Onderwijs levert een schat aan audiovisueel lesmateriaal over de literaire canon.
Canon Cultuurcel, de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL) en het Vlaams Instituut voor het Archief (toen VIAA, nu meemoo) sloegen de handen in elkaar.
Voor het 'Archief voor Onderwijs' werden 50+1 collecties gemaakt die inzoomen op een werk uit de Nederlandstalige literaire canon. Elke collectie bevat audiovisueel materiaal over de auteur en het werk, over de specifieke tijdsgeest waarin het werk tot stand kwam, de actualiteitswaarde ervan, en inzichten van kenners en lezers.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
De KANTL biedt een lezingenreeks aan die u als bibliotheek, school of andere groep met interesse voor taal en literatuur kan boeken.
De lezingenreeks behandelt de canon van de Nederlandstalige literatuur die in 2020 door de KANTL werd opgesteld.
Hoe en waarom kwam die lijst tot stand? Welke hartverscheurende keuzes zijn er gemaakt om tot die selectie te komen? Wat maakt Vondel en Hugo Claus zo bijzonder dat ze twee keer in de canon voorkomen? Waarom blijft het verhaal van Reinaert de vos na al die eeuwen zo ontzettend grappig en relevant? En welke regels uit de poëzie van Lucebert blijven ook vandaag nog intrigeren en ontroeren?

Vier bevoorrechte getuigen geven een antwoord op deze vragen en leggen tijdens de lezingenreeks uit hoe de canon tot stand kwam:
1) 'Zin en onzin van een literaire canon' door Bert Van Raemdonck (voormalig directeur van de KANTL)
2) 'Van Hendrik van Veldeke tot Vondel' door Frank Willaert (Emeritus professor Oudere Nederlandse Letterkunde / voorzitter van de KANTL)
3) 'Van Max Havelaar tot Hugo Claus' door Luc Devoldere (hoofredacteur van de Vlaams-Nederlandse culturele instelling Ons Erfdeel / lid van de KANTL)
4) 'Hoogtepunten uit de poëzie van de literaire canon' door Carl De Strycker (directeur van het Poëziecentrum en hoofdredacteur van de Poëziekrant)
Praktisch
Doelpubliek: bibliotheken, leesclubs, scholen enz.
Duur: 2u per lezing
Kostprijs: 170€ + vervoersonkosten (per lezing)
Info en boekingen: nicolas.leus@kantl.be of 09 2459347