Kies je taal:

wie?

Het canonproject is een initiatief van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL). Het wordt gesteund door Literatuur Vlaanderen.

Binnen de schoot van de KANTL werd een canoncommissie samengesteld. Deze commissie wordt voorgezeten door Erik Vlaminck. De andere leden zijn Hugo Brems, Luc Devoldere, Leen Huet, Samuel Mareel, Willy Vandeweghe, Leen van Dijck, Bert Van Raemdonck, Annelies Verbeke en Frank Willaert.

Vanuit de KANTL wordt het canonproject (dat veel meer omvat dan het opstellen van een literaire lijst en het onderhouden van deze website) in grote mate gedragen door Nicolas Leus en Judith Van Doorselaer. Samen staan ze in voor redactiewerk, programmatie, omkadering en nog zoveel meer.

Voor deze website, die de literaire canon van 2020 presenteert, werden heel wat nieuwe teksten geschreven. In sommige gevallen zijn die nieuwe teksten weliswaar sterk gebaseerd op bijdragen die al voor de vorige versie van de literaire canon (editie 2015) waren geschreven. Het auteurschap van de teksten is daardoor nog moeilijk te bepalen. De redactie van alle teksten was in handen van Judith Van Doorselaer.

De volgende personen hebben op de een of de andere manier aan deze website meegewerkt: Elke Brems, Hugo Brems, Geert Buelens, Bram Caers, Charlotte Cailliau, Geert Claassens, Lucien Custers, Dirk Coigneau, Piet Couttenier, Guido de Baere, Dirk de Geest, August Hans den Boef, Timothy De Paepe, Georges De Schutter, Marcel de Smedt, Carl De Strycker, Luc Devoldere, Maartje De Wilde, Julie Florkin, Veerle Fraeters, J.L. Goedegebuure, Ralf Grüttemeier, Leen Huet, Kris Humbeeck, Jozef Janssens, Patrick Lateur, Ad Leerintveld, Samuel Mareel, Hubert Meeus, Maaike Meijer, Lut Missinne, Anne Marie Musschoot, Karel Porteman, Joris Reynaert, Ruud Ryckaert, Koen Rymenants, Remco Sleiderink, Yves T'Sjoen, Fabian Stolk, Stefaan van den Bremt, Walter van den Broeck, Leen van Dijck, Judith Van Doorselaer, Hendrik Van Gorp, Miriam Van hee, Monika van Paemel, Bert Van Raemdonck, Marc Van Vaeck, Annelies Verbeke, Philip Vermoortel, Bart Vervaeck en Frank Willaert.

De redactie dankt alle auteurs voor hun gewaardeerde medewerking.

De cartoons op deze website zijn van Matthias Phlips.

We hebben ons best gedaan om alle rechthebbenden met betrekking tot tekst- en fotomateriaal op deze website te contacteren. Wie meent dat zijn/haar materiaal zonder voorafgaande toestemming is gebruikt, verzoeken wij om ons te contacteren.

bekijk de canon

partners