Kies je taal:
9  Strijd Om De Broek 1068X712 583 389 S C1 C C 0 0 1

Met tovenarij als thema is Hexe onder de sotternieën een buitenbeetje. De overige kluchten die na een abel spel werden opgevoerd, brengen prominent een naïeve goedsul in beeld, die door zowat iedereen in zijn omgeving gemakkelijk bij de neus genomen wordt en die vooral het bedrog en de tirannie van zijn vrouw moet ondergaan.

Een kwakzalver maakt hem wijs dat hij hem zijn jeugd kan teruggeven door hem in een busje te laten blazen; in werkelijkheid blaast hij het roet dat in het busje gestopt was in zijn eigen gezicht en gaat zo over zijn herwonnen jeugd pronken bij zijn echtgenote. Of hij stelt vast dat zijn vrouw na slechts drie maanden huwelijk een baby krijgt. Of hij ziet met eigen ogen hoe vrouwlief overspel pleegt. Iemand zal hem altijd wel iets op de mouw spelden waarmee de schuld niet op haar, maar op hem terechtkomt. Met de klappen van dien.

Drie van de vier sotternieën zijn apart met deskundige toelichting uitgegeven in: H. van Dijk e.a., Klein kapitaal uit het handschrift-Van Hulthem. De sotternieën (in het oorspronkelijke Middelnederlands) stonden in 2014-2016 op het programma van Sichting Kunstkeetfestival (afbeelding). Impressies op kunstkeetfestival.nl.