Honderd jaar Lucebert in honderd objecten
Stedelijk Museum Alkmaar presenteert de tentoonstelling 100XLucebert ter gelegenheid van het honderdste geboortejaar van dichter en beeldend kunstenaar Lucebert (Lubertus Jacobus Swaanswijk, 1924-1994).
100XLucebert toont honderd schilderijen, tekeningen, unieke geluidsopnames en andere objecten van dit dubbeltalent. Kunstenaar Michael Tedja reageert op het beeldende werk van Lucebert in de tentoonstelling Het Diagonale Instituut. De twee tentoonstellingen openen op 30 maart voor publiek en zijn te zien tot en met 1 september 2024.
Van eigen hand 100XLucebert bestaat uit honderd objecten van Lucebert: tekeningen uit zijn tienerjaren, een brief uit de oorlog, manuscripten, unieke geluidsopnames van door hem zelf voorgedragen gedichten, enkele van zijn bekendste schilderijen en zijn laatste onvoltooide werk. Alle werken in de tentoonstelling zijn van zijn eigen hand. Verschillende werken zijn nooit eerder geëxposeerd. Lucebert is een van de bekendste Nederlandse moderne kunstenaars van de twintigste eeuw. Hij woonde en werkte een groot deel van zijn leven in Bergen (NH), op een steenworp afstand van Alkmaar. Hij heeft een omvangrijk en veelzijdig oeuvre nagelaten. De tentoonstelling is een uitnodiging aan bezoekers om door te dringen tot de innerlijke belevingswereld van dit dubbeltalent. Conservator Hélène Webers werkte nauw samen met de erven van Lucebert om zo dicht mogelijk zijn leven en werk te naderen. Zij zegt over de tentoonstelling: “De tentoonstelling 100XLucebert toont het leven en werk van Lucebert in al zijn facetten. Lucebert wás zijn werk. Door de honderd objecten op volgorde te zetten, loop je mee met zijn ontwikkeling en zit je dicht op zijn huid. We volgen hem via zeven hoofdstukken die beginnen bij zijn kinderjaren en eindigen bij het laatste onvoltooide schilderij dat in zijn atelier hing ten tijde van zijn overlijden in 1994.”
Het Diagonale Instituut – Michael Tedja Schrijver, dichter en beeldend kunstenaar Michael Tedja verbleef in 2023 enkele maanden als artist-in-residence in het Luceberthuis in Bergen. Daar ontwikkelde hij een serie schilderijen op doek en papier. Met dit werk reageert hij op het beeldende werk van Lucebert, maar ook op diens status als cultureel icoon. De werken worden gedurende de tentoonstelling regelmatig gewisseld. Tegelijk met deze tentoonstelling verschijnt een roman van Tedja met dezelfde titel: Het Diagonale Instituut. De werken van Michael Tedja, gemaakt in opdracht van Stedelijk Museum Alkmaar zijn zowel in het museum als in de Grote Kerk van Alkmaar te zien.
De tentoonstellingen openen op 30 maart voor publiek en zijn te zien tot en met 1 september 2024. Bij 100XLucebert verschijnt een speciale editie van literair tijdschrift De Gids, waarin auteurs reageren op een aantal objecten uit de tentoonstelling, plus verdiepende verhalen en gedichten. Journalist Tom Rooduijn maakt een podcast bij de tentoonstelling waarin hij mensen spreekt over het werk en leven van Lucebert. Door het museum wordt een programma ontwikkeld voor het voortgezet onderwijs dat ingaat op cancelcultuur.
Foto: Tedja als schrijver en kunstenaar in het atelier van Lucebert te Bergen (foto Malcom Tedja)