Klara podcast over 'de man die zijn volk leerde lezen'.
In een 6-delige reeks van Klara duiken Johan Vanhecke en Pat Donnez in het leven en oeuvre van Hendrik Conscience. Het is een boeiend en vaak ontroerend verhaal dat samenvalt met een al even boeiend stuk Belgische geschiedenis. Van de revolutie in 1830 tot de eerste worstelingen van de Vlaamse Beweging. Zonder de inspanningen van de ‘unionist’ Conscience had deze geschiedenis wellicht heel anders gelopen. En de stem van Conscience wordt vertolkt door acteur Filip Peeters.
'De man die zijn volk leerde lezen' : het moet de meest succesvolle catchphrase uit de Vlaamse literatuur zijn. Ze slaat natuurlijk op Hendrik Conscience. Wat deze gevleugelde woorden verder nog mochten betekenen, ze waren hoe dan ook de hoogste lof die een schrijver te beurt kon vallen.
Maar vandaag is het vreemd gesteld met die man die zijn volk leerde lezen. Zijn naam klinkt misschien nog wel vertrouwd in de oren, maar wat weten we nog over hem? Dat hij een standbeeld heeft op het mooiste pleintje van Antwerpen, dat hij ‘De Leeuw Van Vlaanderen’ heeft geschreven… en dat het bijna een taboe geworden is om publiekelijk nog iets aardigs te zeggen over Conscience.
‘Totaal onleesbaar’, ‘gezwollen pathetiek’, ‘Wie vandaag Conscience nog leest , is goed voor het gesticht’, ‘Laat ons zijn bronzen standbeeld omsmelten, hij heeft daar lang genoeg sullig voor zich uit zitten staren’ : het zijn maar enkele uitspraken- uit erudiete kringen dan nog wel - waarmee men Conscience de voorbije jaren van zijn sokkel heeft willen halen. Op zijn gigantische oeuvre lijkt een hele dikke stoflaag te liggen. Wie voelt zich nog geroepen om het eraf te blazen? Wie durft? Wel, Johan Vanhecke is zo’n durver. Hij is de hoofarchivaris van het Letterenhuis in Antwerpen en hij publiceerde zopas een vuistdikke biografie van Conscience met de welluidende titel ‘Voor moedertaal en Vaderland’.
Johan Vanhecke was ook te gast in de Boekathon van de VRT Boekenmaand. Dat interview kan je hier herbekijken.