Goddelijke gerechten. Smullen van religieus erfgoed.
Op donderdag 7 november spreekt Robrecht Neyrinck (Ruusbroecgenootschap) over verbanden tussen het spirituele en het culinaire leven, op basis van verschillende collectiestukken van het Ruusbroecgenootschap.
Vraag jij je ook steeds af wat je moet klaarmaken voor de begijnenkermis, of hoeveel pensen en kommetjes peper je moet ronddragen in november? Misschien wilde je altijd wel eens weten hoeveel halster tarwe in de bereiding van roffioelen gaat, of wat nu net die pingels zijn voor pingelpastei? Of verwonder je je vaak over het feit dat we de billen van nonnen of de borsten van Sint-Agatha kunnen opeten?
Voor het 100-jarig bestaan van het Ruusbroecgenootschap in Antwerpen stellen we een kookboek samen op basis van vijfentwintig historische recepten die we in onze collectie gevonden hebben. De gerechtjes uit een zeventiende-eeuws handschrift van een begijn, de werken van Petrus Croon over de ‘cocus bonus’ van Groenendaal, geneeskrachtige middeltjes waarmee je een dag goed bent tegen de pest en tal van andere recepten en brouwsels werden door een professionele chef omgezet naar de moderne en niet-giftige keuken.