Expo: Elsschot in Brussel
Een kleine tentoonstelling in PassaPorta in Brussel toont foto’s, boeken en manuscripten uit Willem Elsschots Brusselse jaren.
Brussel speelde een belangrijke rol in het leven en werk van de Antwerpse reclameman Alfons De Ridder, beter bekend onder zijn schrijversnaam Willem Elsschot. Hij woonde er vanaf eind 1911 en vluchtte met zijn jonge gezin naar Antwerpen in augustus 1914, daags voordat de Duitse troepen de hoofdstad binnenvielen. Ook na de oorlog was Elsschot nog vaak in Brussel te vinden, voor zijn werk in de reclamewereld of op wekelijkse visite bij dochter Adèle en kleinzoon Jan (alias ‘Tsjip’). Was Elsschot zonder de Eerste Wereldoorlog misschien Brusselaar gebleven?
In de straten van Brussel en in zijn werk voor het dubieuze reclametijdschrift La Revue Générale Illustrée (later herdoopt tot La Revue Continentale Illustrée) vond Elsschot inspiratie voor zijn beroemde tragikomische roman Lijmen (1923), die 80 jaar geleden een vervolg kreeg met Het been (1938). In Brussel schreef Elsschot ook zijn novelle Een ontgoocheling en regelde hij de publicatie van zijn succesvolle debuutroman Villa des Roses (1913). Alfons De Ridder trad in Brussel zelfs voor het eerst op als Willem Elsschot: onder die naam gaf hij op 5 februari 1914 op uitnodiging van de Vereeniging van Letterkundigen een lezing over zijn werk in het gemeentehuis van Sint-Jans-Molenbeek.
Deze kleine tentoonstelling toont foto’s, boeken en manuscripten uit Elsschots Brusselse jaren en gaat op zoek naar de mysterieuze gang naast de ‘Rue de Flandre 62’, het adres dat centraal staat in Lijmen/Het been. Alleen al voor de bijzondere locatie naast Passa Porta is ‘Elsschot in Brussel’ een bezoek waard: het pas gerestaureerde torengebouwtje in de tuin van het voormalige woonhuis van Julius Hoste (1848-1933), stichter van Het Laatste Nieuws en schrijver van toneelstukken als De Brusselsche Straatzanger (1883) en De kleine patriot (1889).
Een tentoonstelling van Internationaal literatuurhuis Passa Porta en de Erfgoedcel Brussel van de Vlaamse Gemeenschapscommissie, i.s.m. het Letterenhuis en de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience (Antwerpen). Concept: Lucas Catherine en Piet Joostens. Met bijzondere dank aan Leen Van Dijck, Philippe Debroe (vormgeving) en Jo en Nathalie Struyven-Strubbe.
Praktisch Van 22 april tot 13 mei 2018 Gratis toegang via Passa Porta, Antoine Dansaertstraat 46, 1000 Brussel Open op zaterdag en zondag van 12:00 tot 18:00, donderdag van 16:00 tot 20:00
Foto: De dertigjarige Willem Elsschot in Brussel, september 1912, op wandel met zijn vrouw Fine en kinderen Willem en Anna (in de koets). Collectie Letterenhuis, Antwerpen.