Lezing-performance 'Multatuli wederzijds'
Omdat Max Havelaar op een nauwelijks gedateerde manier handelt over rassendiscriminatie, was het voor Guy Rombouts en Teun de Lange een uniek document om de wederzijds-heid van betekenissen in deze context te verkennen. Twee performers brengen het resultaat van hun artistieke samenwerking om 14, 15 en 16u in het Anatomisch Theater van het KASK te Gent.
Multatuli - semi-Latijn voor 'hij die veel heeft geleden' was het pseudoniem van Eduard Douwes Dekker. In 1858 schreef hij tijdens zijn ballingschap in Brussel onder deze schuilnaam de roman Max Havelaar, of De Koffij-veilingen der Nederlandsche Handel-Maatschappij. Het boek was en aanklacht tegen de corruptie en uitbuiting van de Indonesiërs door het Nederlandse koloniale regime. Omdat Max Havelaar op een nauwelijks gedateerde manier handelt over rassendiscriminatie, was het voor Guy Rombouts en Teun de Lange een uniek document om de wederzijds-heid van betekenissen in deze context te verkennen.
Multatuli Wederzijds is een document dat in twee richtingen kan worden gelezen - naar analogie met Guy Rombouts' project EN uit 1972. Zoals de taal-muziek van John Cage is het een 'gesprek' waarin vele nuances van het onderwerp (anti-)discriminatie aan bod komen.
De lezing-performance vindt plaats ter gelegenheid van de boekpresentatie EN van Guy Rombouts op zondag 13 juni 2021. De tekst van Multatuli Wederzijds zal vanaf die dag ook online beschikbaar zijn.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Concept en design: Guy Rombouts
Literair idee en programmatie: Teun de Lange
Met dank aan Kris Latoir en Het Balanseer.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zondag 13/6 om 14u, 15u en 16u.
Gratis toegang.
Kiosk - Ruimte voor actuele kunst
Louis Pasteurlaan 2, 9000 Gent