Sara De Bosschere leest Hella S. Haasse in Huis van Herman Teirlinck
Hella S. Haasse, de grande dame van de Nederlandstalige literatuur, was erg geliefd bij een breed publiek. Van haar debuut Oeroeg tot Heren van de thee haast een halve eeuw later: steeds weer blinkt ze uit in meeslepend vertelplezier. De koloniale samenleving en de confrontatie met verschillende culturen vormen haar leven lang een bron van inspiratie. Hoog tijd om de veelzijdige schrijfster en haar literaire nalatenschap opnieuw onder de loep te nemen.
Biografe Aleid Truijens komt vertellen over Haasse’s leven en tijdeloze werk, actrice Sara De Bosschere brengt een bloemlezing uit het omvangrijke oeuvre.
Hella S. Haasse (1918 – 2011), geboren in Batavia (het huidige Jakarta, Indonesië), schreef zowat 70 boeken. De koloniale samenleving en de confrontatie met verschillende culturen vormen haar leven lang een bron van inspiratie. Met de zogenaamde Indische romans vond ze haar weg naar duizenden lezers in binnen- en buitenland. Ze werd geëerd met de allerhoogste erkenningen: de Prijs der Nederlandse Letteren bij ons, en Commandeur dans l’Ordre des Arts et des Lettres in Frankrijk.
Na haar studies aan het Conservatorium van Antwerpen richt Sara De Bosschere het theatergezelschap De Roovers op, dat in 20 jaar tijd uitgroeit tot een vaste waarde in het Vlaamse theaterlandschap. Daarnaast is ze veelvuldig te zien in (internationale) producties van o.m. Het Toneelhuis, maatschappij discordia, Toneelgroep Amsterdam, IIPM en NTGent, en op het witte doek in bekroonde films van bijvoorbeeld Felix van Groeningen, Fien Troch en Boris Paval.
Aleid Truijens is een Nederlands schrijver en als redacteur en columniste verbonden aan De Volkskrant. Zij publiceerde twee romans – Geen nacht zonder (2004) en Vriendendienst (2007), alsook de biografie over de schrijver F.B. Hotz (2011). In haar columns en essays schrijft ze ondermeer over opvoeding en onderwijs. In 2022 verscheen haar indrukwekkende biografie over Hella S. Haasse, Leven in de verbeelding.