Kies je taal:
Vlaamsecanon

Drie canonboeken in de gloednieuwe Vlaamse canon

De langverwachte Canon van Vlaanderen is er. Drie boeken uit de literaire canon van de KANTL staan in de lijst.

De pas gepubliceerde Vlaamse canon telt zestig chronologisch geordende onderwerpen of vensters die bestaan uit een blikvanger, een onderliggend thema en twee focuspunten. Drie van die vensters zijn literaire werken die ook in de literaire canon van de KANTL staan:

- Reynaert de vos. In het onderliggende thema 'Literatuur in de Volkstaal' worden bovendien nog twee andere canonauteurs genoemd: Jacob van Maerlant en Hendrik van Veldeke.

- Leeuw van Vlaenderen. Het centrale thema daarbij is 'Hendrik Conscience en de Vlaamse Beweging'.

- De Oostakkerse gedichten van Hugo Claus en de 'Artistieke vernieuwing na 1945'. Bij de nieuwe artistieke generatie wordt ook romanvernieuwer Louis Paul Boon genoemd, die met de dubbelroman De Kapellekensbaan en Zomer te Ter-Muren in de literaire canon prijkt.

De Canon van Vlaanderen werd opgesteld door een commissie van experten in opdracht van de Vlaamse regering. Het project is geenszins gerelateerd aan de literaire canon van de KANTL, ook al hebben beide initiatieven een grotendeels gelijkaardig doel (gericht op het onderwijs en de erfgoedzorg) en is er met de drie bovenstaande werken duidelijk sprake van overlap in de selectie van onderwerpen. Het toont op zijn minst aan dat de vos en de leeuw nog niet uitgeklauwd zijn, dat de literatuur de honden in ons wakker houdt.