Kies je taal:

media


Op deze pagina vind je heel wat filmpjes over Bredero en zijn Spaanschen Brabander.

In deze aflevering van zijn Vlogboek video bespreekt Jörgen Apperloo Spaanschen Brabander. Aan de hand van de scènes met de drie oude mannetjes en de twee snollen in het toneelstuk bespreekt Apperloo hoe Bredero het publiek confronteerde met zijn eigen vooroordelen en zelfbedrog.

In deze aflevering van zijn Vlogboek schetste Jörgen Apperloo een breder beeld over de ontwikkeling en professionalisering van het Nederlandse toneel onder invloed van de Renaissance aan het begin van de 17e eeuw. Naast 'Spaanschen Brabander' komen ook andere werken van Bredero maar ook van Hooft en van Vondel aan bod.

Waarover ging Spaanschen Brabander ook meer? Alphaman vat het verhaal in minder dan twee minuten samen.

Nu je de inhoud van het verhaal kent, wil je natuurlijk ook graag eens horen hoe die tekst van Bredero klinkt, vooral dan omdat de auteur zo creatief omging met contrasterende dialecten. Frank Willaert leest in deze video Jerolimo's "lofzang" op Antwerpen.

Een 'literaire roadtrip' door de Nederlandstalige literatuur passeert uiteraard ook langs het Amsterdam van Bredero.

Naast toneelschrijver was Bredero natuurlijk ook een dichter. Ramsey Nasr leest in dit filmpje het 'Klaegh-Liedt'.

Volgens Lia van Gemert was Bredero de Cruijff van de 17de eeuw. Wie was dat multitalent, dat al op 33-jarige leeftijd overleed? En wat kunnen wij met zijn motto ''het kan verkeeren''?

Tijdens de herdenkingsavond rond Bredero op 23 augustus 2018 zong Roos Blufpand 's Nachts rusten meest de dieren.


Theatergroep De Kale nam vijf korte scènes op uit de Spaanschen Brabander: de vrolijke hoer Bleecke An, de volksjongen Robbeknol, de Antwerpse snoever Jerolimo Rodrigo, de koppelaarster Byateris en de doodgraver Floris Harmensz. Ze zijn te vinden de website van de toneelgroep. Hier selecteerden we het fragment van Bleecke An.