Kies je taal:

media



Over Hadewijch is online heel wat videomateriaal te vinden. Hieronder volgt een gulle greep uit het aanbod.

Op de uitstekende MOOC Middelnederlands, die Middelnederlandse literatuur voor een breed publiek wil ontsluiten met een reeks open online colleges, worden diverse aspecten van Hadewijch en haar werk in zes filmpjes toegelicht.

Uit de productie Koningskind van Psallentes: 'Ay, in welken soe verbaerd de tijt'. Voor deze versie baseerde Psallentes zich op het werk van Louis Grijp en Ike de Loos in de bundel Hadewijch, Liederen, uitgegeven door Veerle Fraeters en Frank Willaert bij de Historische Uitgeverij, 2009.

Ensemble Graindelavoix brengt (o.l.v. Björn Schmelzer) Men mach den nuwen tijt van Hadewijch.

In 2009 verscheen de film Hadewijch van Bruno Dumont, over de religieuze zoektocht van een moderne jonge vrouw. Heel wat citaten en mystieke teksten van Hadewijch worden in de film gebruikt. Vooral het zesde visioen van Hadewijch speelt een belangrijke rol. Dit is de trailer.

In deze video leest Frank Willaert lied 9 van Hadewijch.

Camerata Trajectina zingt 'Als ons dit nuwe jaer ontsteet'.

Veerle Fraeters legt in dit fragment (voor Kerknet) uit wat we over Hadewijch weten.

Spinvis maakte een nieuw nummer, gebaseerd op een gedicht van Hadewijch: 'Loop der dingen'.

Kunstenaar Mark di Suvero is beïnvloed door het werk van Hadewijch. In dit filmpje leest hij uit haar werk (Engels).

Ook HC Ten Berghe is beïnvloed door Hadewijch. Op 22 april 2015 was hij te gast in het Poëzie Rendez-Vous van Poëziecentrum. In dit fragment leest hij het gedicht 'Amstelstation' voor, waarin hij zijn eeuwige liefde aan Hadewijch verklaard. (via Paukeslag).

Revelations is een multimedia productie die de indrukwekkende visioenen van de 13e-eeuwse dichteres en mystica Hadewijch d’Anvers (s.d.-1248) als uitgangspunt neemt.

Componist Wim Henderickx componeerde een woordeloos werk (2017), waarin inspiratie van middeleeuwse en renaissancemuziek voor vrouwenstemmen doorklinkt.

Uitvoerders: sopraan Lore Binon, Cappella Amsterdam, Marc Tooten (altviool), Karin de Fleyt (fluit), Wim Henderickx (percussie), Jorrit Tamminga (elektronica) en Kurt d'Haeseleer (video).

'De muze van het existentialisme', Juliette Gréco, draagt 'Dat suetste van minnen sijn hare storme' van Hadewych voor in het programma 'Echo' (1964)