Kies je taal:
Vondelcroiset

Nieuwe publicatie over Vondel

In het vierde boek van Hans Croiset treedt Joost van den Vondel naar voren als een gecompliceerde persoonlijkheid, die te midden van roerige gebeurtenissen zijn weg in het leven zocht.

Ik, Vondel is als het ware een door de dichter zelf opgetekende monoloog die zich uitstekend zou lenen als tekst voor een solo-optreden in het theater.

Deze autobiografie is vooral toch bedoeld als ‘leesboek’ zo lijkt Croiset  telkens weer aan te stippen door middel van een inleidende synopsis boven elk hoofdstuk. Een boek over een eeuwige jeugd met een louterende anticlimax lijkt nog de beste karakterisering.

In Croisets boek lopen de dreigende ondergang van Amsterdam en Republiek enerzijds en het naderend einde van Vondel anderzijds, parallel. Wie echter anno 2017 tijdens een wandeling of vaart langs zeventiende-eeuwse Amsterdamse grachtenpanden zijn ogen de kost geeft ziet een glorieuze stad en wie dan Vondel leest, proeft de mens en dichter op zijn best.

Ik, Vondel is een hommage aan de Shakespeare van de lage landen. Behalve in zijn werk herleeft de toneeldichter uit Ik, Vondel ook in de enkele jaren geleden verschenen biografie door Piet Calis.

Bron: Literair Nederland

Meer info over het boek vind je bij uitgeverij Cossee.