Kies je taal:

DWAAL LICHT! Een luisterwandeling in Oostende en Gent door de erfenis van Elsschot.

‘Dwaal licht!’ vertrekt vanuit de novelle ‘Het dwaallicht’ van Willem Elsschot. Op een druilerige novemberavond zwerft het hoofdpersonage Laarmans door de stad, tevergeefs op zoek naar de  mysterieuze Maria Van Dam. We leren Laarmans in deze klassieker kennen als een eenzame, ietwat stugge man, die op zijn dooltocht allerlei bijzondere figuren ontmoet die hem doen nadenken over existentiële kwesties.

Het project ‘Dwaal licht!’ herbekijkt dit verhaal vanuit een hedendaagse, vrouwelijke blik. In een schrijfatelier van De Letterie gingen de deelnemers, onder de leiding van schrijfster Heleen Debruyne, aan de slag met de vraag: wat is het verhaal van de vrouwelijke personages die slechts figuranten zijn in ‘Het Dwaallicht’? Zo creëerden ze scènes of situaties die wel een stem geven aan deze personages. Wie is de vrouw van Laarmans die thuis volgzaam op hem zit te wachten, zoals elke avond? Wat bezielt de uitgezakte krantenverkoopster die hem telkens weer met de verkeerde naam aanspreekt? Wie is de gezette vrouw op jaren die lege vogelkooien verkoopt?Heleen Debruyne rijgt deze verhalen aaneen en brengt ze in dialoog met het oorspronkelijke verhaal van Elsschot. Zo ontstaat er een boeiende interactie die uitnodigt om dit kleine meesterwerk te lezen of te herlezen.

De luisterwandeling ‘Dwaal licht!’ dompelt je, via een parcours van maritieme plekken, helemaal onder in de sfeer van de novelle. Experimentele geluidskunst doorweeft de verhalen. De wandeling nodigt je niet enkel uit om met de personages mee te dwalen, maar ook even stil te staan bij de zoekende stemmen in je eigen hoofd.

DWAAL LICHT! is mogelijk gemaakt dankzij de steun van KANTL, STAD GENT.

Oostende, 17 december, 16 30 - 17 30

Gent, 18 december, 16 00 - 17 30

Tickets vind je hier.