Kies je taal:

'Theatervrouwen': een gepassioneerd pleidooi voor meer vrouwen in de (theater)canon.

'Martha De Kranzinnige' in de Nottebohmzaal - performance lecture 'theatervrouwen'

Lauranne Paulissen en Edith Cassiers voeren het toneelstuk 'Martha De Krankzinnige' opnieuw op en brengen tijdens een inleidende performance lecture in de Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience een gepassioneerd pleidooi voor meer vrouwen in de theatercanon. 


Voor haar onderzoek ‘Resisting Repertoire’ dook actrice Lauranne Paulissen in de uitgebreide theatercollectie van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Ze botste op ‘Martha de Krankzinnige’ van de Berchemse auteur Anna Slimbroeck. Het stuk was populair in de 19de eeuw, maar is vandaag totaal onbekend.

In het stuk ‘Martha de Krankzinnige’ (1879) wordt jonkvrouw Martha van Vlierbeke onterecht beschuldigd van waanzin en verwijderd uit de samenleving. Emotie wordt aanzien voor hysterie, de eis tot zelfbeschikking wordt afgedaan als krankzinnigheid. Als wyf voeren Edith Cassiers en Lauranne Paulissen een pleidooi voor een diverser theaterrepertoire. Samen brengen ze werk van vergeten, vrouwelijke kunstenaars opnieuw op de scène. wyf ontsluiert onbekend vrouwelijk verleden in woord en beeld, beweging en blik.


Praktisch:

De performance lecture ‘Theatervrouwen’ vindt plaats in de Nottebohmzaal op zondag 16 oktober 2022 om 15 uur. Edith Cassiers en Lauranne Paulissen brengen een gepassioneerd en poëtisch pleidooi voor meer vrouwen in de theatercanon. Ze diepen werk op van vergeten vrouwelijke theaterkunstenaars en brengen het terug tot leven, vandaag.

Info & tickets voor opvoering in de Nottebohmzaal

De theatervoorstelling ‘Martha de Krankzinnige’ door Lauranne Paulissen & WYF wordt in Monty opgevoerd op donderdag 13, vrijdag 14 en zaterdag 15 oktober 2022 telkens om 20.30 uur.

Info & tickets voor opvoering in Monty >