Kies je taal:
357074001 674344631397845 5894466740229659093 N

Nieuwe website rond voorlezen van canonliteratuur gelanceerd

Voor vier werken uit de literaire canon ontwikkelde de KANTL nieuwe leermiddelen om interactief voorlezen in de klas te stimuleren. 

In 2022 startte de KANTL in het kader van het Vlaamse Leesoffensief het project De Samenlezing op om een antwoord te bieden op de stijgende nood aan geschikt dynamisch lesmateriaal voor de leeftijdsgroep die het volgens de PIRLS- en PISA-resultaten steeds moeilijker heeft met begrijpend lezen en leesmotivatie: leerlingen uit de tweede en derde graad van het secundair onderwijs, meer specifiek de richtingen dubbele finaliteit en arbeidsmarkt (het vroegere tso en bso).

Wat?

Voor vier werken uit de literaire canon ontwikkelden we vernieuwende leermiddelen om interactief voorlezen in de klas te stimuleren. Het materiaal, in de vorm van een volledige tekst met suggesties voor vragen en creatieve opdrachten, biedt alles wat een leerkracht nodig heeft om gedurende enkele lessen samen met de klas in een van de hoogtepunten van de Nederlandse literatuur te duiken. Om de leermiddelen toegankelijk te maken hebben we een portaalwebsite opgericht: literairecanonindeklas.be.

Voor wie?

Onze doelgroep bestaat uit alle leerkrachten in de tweede en derde graad. De leermiddelen zijn toegankelijk voor iedereen en volledig gratis te gebruiken. De didactiek van voorlezen werkt bovendien drempelverlagend: de leerkracht leest een rijke tekst voor die de leerlingen bespreken en betrekken op hun eigen leefwereld.

De methode werd succesvol uitgetest bij leerlingen en de reacties waren bijzonder positief. Een paar getuigenissen:

  • 'Ik vind dat we op deze manier moeilijkere woorden leren kennen en ons taalgebruik in het Nederlands zo leren verbeteren.'
  • 'Ik heb ADD wat het mij moeilijk maakt om zelf een boek te lezen. Dus vind ik het wel fijn dat het voorgelezen wordt omdat ik zo beter kan meevolgen en mee kan lezen.'
  • 'Het was leuk om eens iets anders te doen in de les dan gewoon in het boek werken.

Om leerkrachten te helpen om met de leermiddelen aan de slag te gaan, werkten we een inspiratiegids en een reeks filmpjes uit met praktische tips rond voorlezen in de klas.