Kies je taal:
550X777

Basisboek Historische letterkunde

Onlangs verscheen het Het Basisboek Historische Letterkunde van Bas Jongenelen. Volgens Marc van Oostendorp op Neerlandistiek.nl is het naast een cursusboek ook een fijn leesboek.

"Zijn basisboek is een echt leesboek geworden dat je vrij gemakkelijk in een paar middagen uitleest. Je steekt daarbij van alles op, het is echt of je bij een sympathieke leraar mag aanschuiven die een enorme kennis paart aan groot enthousiasme en die je zijn eigenaardigheden graag vergeeft."


Het boek is verschenen bij Uitgeverij Kleine Uil

De omslagtekst leest als volgt:

De rijke en veelzijdige Nederlandse literatuur is meer dan duizend jaar oud. Bekend zijn de middeleeuwse ridderromans, de grote tragedies uit de renaissance en de historische romans uit de negentiende eeuw. Er zijn ook talloze boeiende teksten die niet iedereen kent en die de moeite waard zijn om te herontdekken. Dit boek gaat over de werken uit de traditionele literaire canon, maar ook over teksten uit de periferie. Juist in de bermen van de platgetreden paden zijn vele parels te ontdekken. Het Basisboek Historische letterkunde begint met de vroegste Nederlandse literatuur uit de diepe middeleeuwen en meandert dan door de tijd tot aan het eind van de negentiende eeuw. Er komen romans, toneelstukken en gedichten langs, maar ook liedjes en cabaretachtige teksten. Het boek behandelt genres en stromingen aan de hand van typerende sleutelteksten. Via deze sleutelteksten wandelt de lezer door de literatuurgeschiedenis en zo krijgt hij een breed overzicht. En voor wie verder de literatuur in wil duiken, bespreekt het Basisboek per hoofdstuk nog tal van andere historische teksten.