Kies je taal:
Besmettestad 2

'Besmette stad': kunstenaars laten zich inspireren door Van Ostaijen

'Besmette stad' is een multimediaal project van deBuren, waarin Vlaamse en Nederlandse kunstenaars een artistiek antwoord geven op de coronacrisis.

Ze laten zich daarvoor inspireren door Bezette Stad, de internationaal vermaarde dichtbundel van Paul van Ostaijen.

Honderd jaar geleden verwerkte de Vlaamse dichter Paul van Ostaijen vanuit een zelfgekozen quarantaine in Berlijn zijn ervaringen van de Eerste Wereldoorlog in Bezette Stad. De bundel is vooral bekend van slogans als ‘Boem paukeslag’ en van beelden zoals het woord ‘zeppelin’ in de vorm van een zeppelin. Zijn bundel geldt internationaal als een van de belangrijkste modernistische literaire werken en verscheen in meerdere talen.

De lockdown vanwege het coronavirus riep herinneringen op aan dit avant-gardistische meesterwerk: plots waren de straten weer helemaal leeg en konden we ervaren hoe kwetsbaar ons bestaan eigenlijk is.

In het multidisciplinaire project Besmette Stad geven meer dan zestig kunstenaars antwoord op de vragen die ook aan de basis lagen van Paul van Ostaijens meesterwerk. Hoe weerstaan we het woekerende virus dat onze maatschappij zo plots en zo snel in haar voegen doet kraken? Hoe komen we uit deze crisis en waar verlangen we dan het meest naar?

De multimediale Besmette stad werd geopend op 8 juni 2020.

Bezoek de Besmette stad hier.

Meer info over dit project van deBuren vind je hier.