Kies je taal:
Revelations (C)  Kurt D Haeseleer 580

"Die minne es al" - Hadewijch Festival

Op 21 april gaat Revelations, de multimediale opera van componist Wim Henderickx, in première.

Die multimediale opera is gebaseerd op het werk van Hadewijch.

Naar aanleiding van deze wereldcreatie hebben enkele organisaties de handen in elkaar geslagen om het werk van deze dertiende-eeuwse mystica onder de aandacht te brengen.

Hieronder volgt een overzicht van alle activiteiten die in het kader van dit Hadewijch Festival plaatsvinden. Elders op deze website i.v.m. de literaire canon (bij de activiteiten) en bij alle deelnemende partners vind je meer informatie over de afzonderlijke evenementen.

Programma: Antwerpen

Vrijdag 21 en zondag 23 april 2017: Opera21/Revelations

Een multimediale opera van Wim Henderickx met als uitgangspunt de indrukwekkende Visioenen van de dertiende-eeuwse dichteres en mystica Hadewijch van Antwerpen.

Foto: Kurt D'Haeseleer

Een productie van Muziektheater Transparant (regisseur Wouter Van Looy) in coproductie met deSingel, Operadagen Rotterdam, HERMESensemble en Cappella Amsterdam.

>> deSingel, Desguinlei 25, 2018 Antwerpen // 20 u. //Toegang: € 28 (basis) / € 24 (-25/65+) / € 8 (-19 jaar) // Info en reservatie: www.desingel.be

Op vrijdag 21 april om 10 u. geven de makers van Revelations in deSingel toelichting bij het creatieproces op het internationale congres EPARM (European Platform for Artistic Research in the Arts). Info op de websites van het EPARM-congres en van deSingel

Vrijdag 28 april 2017: "Door onwerelds licht gevoed." Drie hedendaagse dichters en Hadewijch

Een poëtisch avondprogramma met Lucienne Stassaert, Hélène Gelèns en Lies Van Gasse. Veerle Fraeters bespreekt en zingt liederen van Hadewijch.

Een initiatief van het Letterenhuis in samenwerking met de onderzoeksgroepen ISLN en Ruusbroecgenootschap van de Universiteit Antwerpen, en met de steun van de KANTL, Poëziecentrum, Muziektheater Transparant en deSingel.

>> Letterenhuis, Minderbroedersstraat 22, 2000 Antwerpen // 20 u.// Toegang: gratis // Aanmelden: met het aanmeldingsformulier of per e-mail letterenhuis@stad.antwerpen.be

Vrijdag 5 mei 2017: Film 'Hadewijch'

Vertoning van de film 'Hadewijch' (2009) van de Franse filosoof en cineast Bruno Dumont. De film ontving in 2009 de FIPRESCI-prijs (prijs van de internationale filmkritiek) op het Toronto Film Festival. Tom Paulus, docent filmgeschiedenis aan de Universiteit Antwerpen, verzorgt een inleiding.

Een initiatief van de onderzoekscentra Ruusbroecgenootschap en Visual Poetics van de Universiteit Antwerpen

>> Cinema Zuid, Waalse kaai 47, 2000 Antwerpen // 20u. // Toegang: € 5
Reserveren kan via de Universiteit Antwerpen.

Vrijdag 12 mei 2017: "Sanc van minnen." Psallentes zingt mystieke gezangen uit de middeleeuwen

Het ensemble Psallentes brengt volkstalige en Latijnse liederen en gezangen van Hildegard van Bingen tot Suster Bertken.


Een initiatief van de Faculteit Letteren & Wijsbegeerte van de Universiteit Antwerpen, en met de steun van het Letterenhuis, de KANTL, Poëziecentrum, Muziektheater Transparant en deSingel.

>> Universiteit Antwerpen, Klooster van de Grauwzusters, Lange Sint-Annastraat 7, 2000 Antwerpen // 20 u.// Toegang: € 8 // Info en reservatie via Universiteit Antwerpen.
Na afloop receptie.

Programma: Gent

Donderdag 27 april 2017: Hadewijch. Een middeleeuwse schrijfster met modern charisma

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) organiseert twee lezingen waarin Hadewijch-specialiste Veerle Fraeters en schrijver Joris Note op zoek gaan naar wat een dertiende-eeuwse mystica vandaag kan betekenen.

Een initiatief van de KANTL in samenwerking met Poëziecentrum en het Ruusbroecgenootschap van de Universiteit Antwerpen, en met de steun van Muziektheater Transparant, het Letterenhuis en deSingel.

>> Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL), Koningstraat 18, 9000 Gent // 20 u. // Toegang: € 6 / € 4 // Info en reservatie via de KANTL.

Donderdag 4 mei 2017: Licht op Hadewijch

Een poëzieavond met drie vrouwelijke dichters die zich laten inspireren door het werk van Hadewijch: Charlotte Van den Broeck, Annemarie Estor en Fatena Al-Ghorra.

Een initiatief van Poëziecentrum in samenwerking met de KANTL, en met de steun van het Letterenhuis, Muziektheater Transparant, deSingel en de Universiteit Antwerpen.

>> Poëziecentrum, Vrijdagmarkt 36, 9000 Gent // 20 u. // Toegang: € 6 / € 4. // Info en reservatie: events@poeziecentrum.be

Donderdag 18 mei 2017: "Sanc van minnen." Psallentes zingt mystieke gezangen uit de middeleeuwen

Het ensemble Psallentes brengt volkstalige en Latijnse liederen en gezangen van Hildegard van Bingen tot Suster Bertken.
Een initiatief van de KANTL, in samenwerking met Poëziecentrum, en met de steun van het Letterenhuis, de Universiteit Antwerpen, Poëziecentrum, Muziektheater Transparant en deSingel.

>> Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL), Koningstraat 18, 9000 Gent // 20 u.// Toegang: € 12 / € 8 // Info en reservatie via de KANTL.
Na afloop receptie.

Tot slot: Aanbevolen: Woensdag 21 juni 2017 - Brussel

De Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten organiseert een openbare lezing, waarin haar lid Wim Henderickx, componist van de Opera 'Revelations' toelichting geeft over de wijze waarop Hadewijch hem heeft geïnspireerd.

Plaats: Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten, Hertogsstraat 1, 1000 Brussel // 14.30 u. // Toegang gratis // Reserveren: acf@kvab.be of 02/550 23 22