Kies je taal:
Gilliams  Oe

Het gevecht met Maurice Gilliams

In de boeiende reeks 'Schrijvers die nog maar namen lijken' van het tijdschrift Ons Erfdeel is dit keer Maurice Gilliams aan de beurt.

'Maurice Gilliams is natuurlijk morsdood.' Zo begint het artikel van Sebastiaan Kort over de auteur van Elias of het gevecht met de nachtegalen.

Kort voelde zijn interesse voor het werk van Maurice Gilliams groeien door de bewonderende manier waarop hij auteurs als Oek de Jong en Stefan Hertmans over Gilliams hoorde spreken. Het zette hem aan om romans als Elias en Gregoria of een huwelijk op Elseneur te gaan lezen. In Ons Erfdeel brengt hij een genuanceerd verslag van zijn lectuur.

Kort treft in het werk van Gilliams "prachtige zinnen" aan en oordeelt dat diens oeuvre getuigt van "stilistisch vernuft". Daar staat tegenover dat er volgens hem "geen tandjes" en "geen weerhaakjes aan zijn woorden" zitten, waardoor hij nogal wat passages te vrijblijvend vindt.

In 'Schrijvers die nog maar namen lijken' werden eerder al auteurs als Gerard Walschap en Simon Vestdijk belicht; in de eerstvolgende nummers worden Johan Daisne en F. Bordewijk kritisch (opnieuw) gelezen.

Meer over dit nummer van Ons Erfdeel vind je hier.