Kies je taal:
Besteboek Beeld

Lezen na de canon: het Beste Boek na 1990

Radio 1 en Knack gaan samen met de KANTL en deBuren op zoek naar de beste Nederlandstalige boeken van de voorbije 25 jaar.

Wie zitten er in de wachtkamer van de literaire canon? Welke literaire werken van nu zullen er dus over honderd jaar nog worden gelezen?

Om die vraag te beantwoorden heeft een vakjury een lijst samengesteld van honderd prachtige boeken die na 1990 zijn verschenen. In die lijst staan gevestigde waarden als Tom Lanoye, Remco Campert en Connie Palmen, maar ook jongere auteurs als Roderik Six, Annelies Verbeke en Rachida Lamrabet.

In de lijst vind je geen boeken (of auteurs) die in de canon van de KANTL en het VFL voorkomen. De werken uit die canon zijn immers allemaal voor 1990 verschenen en hebben hun eeuwigheidswaarde inmiddels bewezen.

Vanaf 21 oktober kan je via Radio 1 of via Knack op jouw favoriete boek stemmen. Je kan ook kiezen voor een boek dat niet in de lijst staat, op voorwaarde dat het na 1 januari 1990 is verschenen.

Vanaf 28 oktober zendt Radio 1 elke werkdag om 19 uur een programma over Het Beste Boek uit. Op 11 november worden de tien beste boeken ten slotte op de Boekenbeurs bekendgemaakt.

De zoektocht naar het Beste Boek is een campagne van Knack en Radio 1, in samenwerking met deBuren en de KANTL.