Kies je taal:

oproepOp basis van onze criteria selecteerden wij 50 essentiële werken uit de Nederlandstalige literatuur. Aan die selectie gingen historisch uiteraard heel wat processen vooraf die mee hebben bepaald welke werken op onze tafel  zijn terechtgekomen (en welke niet).

Ongetwijfeld werd ons beeld van de literatuur en van de literatuurgeschiedenis getekend (en vertekend) door uitsluitingsmechanismen en discriminaties op grond van afkomst, gender, taal en cultuur.

We willen daarom alert blijven voor het werk van onderschatte of onbekende auteurs die bewust of onbewust door de poortwachters van hun en onze tijd werden tegengehouden.

Voor zulk literair werken houden wij een plaats open in onze lijst. Rekening houdend met onze selectiecriteria willen we op deze website het debat openen over essentieel literair werk dat in onze blinde vlek is blijven steken.


                

Tijdens onze evenementen zullen we voortaan ook tijd en plaats vrijmaken om het onze blinde vlek te hebben. Zo wordt de nog te ontdekken +1 een krachtige motor om de literaire canon duurzaam te vernieuwen en te corrigeren.

Laat van u horen. Vul ons aan. Schrijf een pleidooi dat we hier kunnen publiceren, of stuur ons een video om hier te publiceren.

Voeg stemmen toe, maak de canon superdivers en corrigeer ons.

De canon evolueert.

De canon leeft.

Wat een geluk.

bekijk de canon

partners