Kies je taal:

Jonathas ende Rosafiere


voor 1374, Marialegende, poëzie
8 Boekrol3Web 583 389 S C1 C C 0 0 1 1

Maria die de plaats inneemt van een non die intussen leeft als hoer: dat opmerkelijke motief is ook te vinden in een Middelnederlandse tekst die enkel fragmentarisch bewaard is gebleven en daardoor weinig bekendheid geniet.

In Jonathas ende Rosafiere lezen we hoe de koningszoon Jonathas alles wil doen om met Rosafiere te trouwen, tot hij van een engel hoort dat zij een kind zal krijgen van haar vader en in de prostitutie zal belanden. Maria zelf verbiedt het huwelijk en dus trouwt hij met haar zus, Eglentine. Als Rosafiere dit alles verneemt, vlucht ze naar een klooster. Zeven jaar later glipt haar vader in vermomming naar binnen. Ze wordt verkracht en met de hulp van Jonathas trekt ze hoogzwanger naar Venetië. Rosafiere leeft er als hoer totdat Jonathas haar zeven jaar later weet te overtuigen terug te keren naar het klooster. Maria heeft haar plaats al die tijd ingenomen en het verhaal krijgt een happy ending.

Hoewel dit relaas naar onze moderne smaak nogal barok aandoet, moet het in de late middeleeuwen heel populair zijn geweest, zowel in handschrift als in druk. Recent nog werden in Mechelen veertiende-eeuwse papieren fragmenten ontdekt. De overeenkomst met de Beatrijs is wellicht te verklaren door het gebruik van een vergelijkbaar exempel als brontekst.