Kies je taal:
Couperusstillekrachtdrenthe 583 600 S C1 C C 0 0 1

De woordcombinatie 'de stille kracht' is intussen zodanig deel gaan uitmaken van het Nederlandse taaleigen, dat ze overal opduikt, meestal met een inhoud die mijlenver afstaat van wat Couperus in gedachten had.

Sinds 1996 baat Leen Balliere in Sint-Gillis-Waas De Stille Kracht uit, een winkel vol boeken die de innerlijke rust moeten bevorderen. Voor relaxerende massage, cursussen en een spirituele bibliotheek kan de gestreste Vlaming terecht in De stille kracht van Hilde Van Daele in Zwijndrecht. Een 'plek voor creativiteit en bewustzijn' is dan weer te vinden in De Stille Kracht' van Toos en Wiel in Drenthe.

In 2010 publiceerde Ann Vansteenkiste een boek over thee onder de titel De stille kracht van thee. In hetzelfde jaar verscheen De stille kracht van het familiebedrijf van Roberto Flören en Stefan Jansen, een boek over management en ondernemerschap. Lannoo gaf in 2011 Stille kracht, uit met gedichten van Willem Wilmink en kleurrijke schilderijen van Ton Schulten.

In 2012 lanceerden Henk Bos en Janetta Veenhove hun documentaire over de pracht van de Drentse natuur onder de titel De stille kracht. In Cultuurhuis De Warande in Turnhout liep begin 2014 een tentoonstelling rond rituelen in de hedendaagse kunst onder de naam Stille Kracht. Eind 2014 publiceerden Fridus van der Weijden, Marcel van der Zwet en Luc van der Sluijs De stille kracht van ultrasoon, een boek over het gebruik van ultrasone apparatuur binnen de parodontologie.

De Marokkaanse kick-thai-boxer Hassan El Hamzaoui kreeg als bijnaam 'De stille kracht' omdat hij zo onverwacht sterk uit de hoek kan komen. Jerry Afriyie, de felle anti-Zwarte-Pieten-activist, heeft een gedicht geschreven onder de titel 'De stille kracht', dat tevens een ode is aan zijn politieke partij 'Bijlmer Style'.


En zelfs de Scania 164 V8 wordt in reclamefilmpjes aangeprezen als 'de stille kracht' omdat het zo’n sterke maar toch stille vrachtwagen is!