Kies je taal:
26 1516 Dsk Bro 583 832 S C1 C C 0 0 1

In 1974 was De stille kracht te zien op de televisie in een regie van Walter van der Kamp. Wie de dvd’s nu bekijkt zal de kartonnen decors allicht een beetje storend vinden – het was immers allemaal studiowerk –, maar het acteerwerk blijft overeind. De serie was ook in Vlaanderen erg populair en het werd zelfs een tijdlang mode om op oncomfortabele situaties te reageren met 'Te érreg tôch', een uitdrukking die in de televisieserie veel vaker voorkomt dan in het boek.

In 2005 werd bekendgemaakt dat Ger Thijs het scenario zat te schrijven voor een langspeelfilm die geregisseerd zou worden door Orlow Seunke en die in 2007 in première zou gaan. Van dat project is sindsdien niets meer vernomen. In 2010 kondigde regisseur Paul Verhoeven aan dat hij De stille kracht zou verfilmen in een scenario van Gerard Soeteman, maar ook dat is tot op vandaag niet gebeurd.

De stille kracht is natuurlijk ook bewerkt voor toneel, want hoewel Couperus huiverde bij de gedachte dat men zijn werk zou omzetten in toneelvoorstellingen, schreef hij eigenlijk heel toneelmatig, met afgeronde scènes, krachtige dialogen en de noodlottigheid van Griekse tragedies. De jongste adaptatie is die van Toneelgroep Amsterdam in een regie van Ivo van Hove (afbeelding). Tussen 18 september 2015 en 14 februari 2016 worden voorstellingen gegeven in Essen (in het Duits), in Amsterdam en in Antwerpen.

In 2014 is een luisterboek uitgebracht waarvoor actrice Sylvia Poorta de tekst ingesproken heeft.

'De stille kracht' is ook de titel van een vrolijke aflevering van de populaire serie Toen was geluk heel gewoon, die online te bekijken is: