Kies je taal:
34  David Diptych The Judgment Of Cambyses 583 318 S C1 C C 0 0 1

Bordewijk vond de taal van de jurist bijzonder mooi: 'die is zeer conclusief en die is helder en zakelijk' – allemaal bijvoeglijke naamwoorden die in verband zijn gebracht met de stijl van de schrijver Bordewijk.

Verder zijn ook elementen uit de beroepspraktijk van de jurist Bordewijk in Karakter aan te wijzen, bijvoorbeeld het verhaal van een oudere confrère wiens vader dankzij een list beslag op een wegvarende stoomboot had weten te leggen. Dat heeft Bordewijk in Karakter in een episode geparafraseerd waarin deurwaarder Dreverhaven voor drenkeling speelt en zo een uitvarend Italiaans schip tegen weet te houden dat hem nietsvermoedend aan boord haalt.

Karakter is tevens onderdeel van een traditie waarin het vader-zoon motief in verband wordt gebracht met het juridische principe dat de wet zonder aanzien des persoons moet worden toegepast, ook tussen vader en zoon – terwijl juist de banden van het bloed de uitvoering van dit abstracte principe bijzonder schrijnend kunnen maken. Voorbeelden zijn het verhaal van Sisamnes (corrupte Perzische rechter uit de 6e eeuw v.Chr.) bij Herodotus, dat van Zaleucos (Griekse wetgever uit de 7e eeuw v.Chr.) bij Valerius Maximus – beide motieven zijn sinds de 15e eeuw vaak op schilderijen in Vlaamse en Nederlandse stadhuizen aan te treffen – of dat van burgemeester en rechter James Lynch Fitz Stephen uit Galway (Ierland) die in 1493 zelf het doodvonnis aan zijn wegens moord veroordeelde zoon voltrok, omdat geen beul het aandurfde.

(Afbeelding: Het oordeel van Cambyses, Gerard David (ca. 1455 - 1525) - Groeningemuseum, Brugge. Het tweeluik beeldt de veroordeling van rechter Sisamnes door de Perzische koning Cambyses II uit.)