Kies je taal:

media


Op deze pagina vind je heel wat beeldmateriaal over Multatuli en Max Havelaar.


Wie was Multatuli? In dit korte filmpje van Clipphanger maak je kennis met de auteur van Max Havelaar.


Ook deze animatie (voor het HUMAN-programma 'Durf te Denken') leert je in weinig tijd heel wat bij over Multatuli en zijn werk.


Dit is een korte documentaire over het werk Max Havelaar (door NPO/VPRO/SchoolTV).


Op 2 maart 2020 was het precies 200 jaar geleden dat Multatuli werd geboren. Schrijver Arnon Grunberg hield naar aanleiding daarvan een een lofrede en acteur Thom Hoffman kroop in de huid van Multatuli door een fragment uit Max Havelaar ten gehore te brengen. In dit fragment praten ze daarover bij Op1 op de Nederlandse televisie.


Fons Rademakers verfilmde in 1976 de roman van Multatuli. De film is integraal online terug te vinden.


De Canon van Nederland maakte dit filmpje over Max Havelaar. De invalshoek is hier de ereschuld tegenover de inheemse bevolking van Nederlands-Indië, en het nationale geweten van Nederland.


In deze KANTL-lezing buigt Philippe Noble zich over de vraag: ‘Waarom wordt Multatuli keer op keer vertaald? Hij vergelijkt in verschillende vertalingen de weergave van de satirische elementen, de grote stijlvariatie en de wijze waarop de culturele transfer gebeurt. Hij licht toe hoe hij - als Multatuli-vertaler - omgaat met het werk van zijn voorgangers.’