Kies je taal:
22 Mini Dsc00263 583 437 S C1 C C 0 0 1

Het Multatuli Genootschap werkt intensief samen met de Stichting Multatuli Huis, die een museum en documentatiecentrum over Multatuli beheert. Beide zijn gevestigd in Multatuli’s geboortehuis, Korsjespoortsteeg 20 in Amsterdam.

Het Multatuli Huis kan bezocht worden op dinsdag van 10.00 uur tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 12.00 uur tot 17.00 uur. Groepen kunnen ook afspreken op andere tijdstippen en in juli en augustus is het museum ook nog open op donderdag en vrijdag van 14.00 uur tot 17.00 uur. Bezoekers kunnen er allerlei parafernalia bewonderen, maar ook onderzoekers zijn er welkom om Multatuli’s bibliotheek te raadplegen en zijn werk te bestuderen.

Voor Vlamingen is het onbegrijpelijk dat de Nederlandse overheid de uitbating van het Multatuli Huis volledig overlaat aan het privé-initiatief. Multatuli’s geboortehuis werd in 1943 gekocht door Multatuliaan C.G. Roelfsema en in 1957 verkocht aan de gemeente Amsterdam voor het luttele bedrag van ƒ14.000, onder de voorwaarde dat er op de benedenverdieping een Multatuli Museum zou komen. Nu zou men verwachten dat de stad Amsterdam zo blij is dat een groep vrijwilligers het museum van haar grootste schrijver gratis en voor niks openhoudt dat ze bereid is om financieel bij te springen waar dat nodig is, maar niets is minder waar.

Het in stand houden van het Multatuli Huis in een land waar literatuur niet hoog in het vaandel staat, is een moeizame strijd. De subsidiecriteria wijzigen elke subsidieperiode en zijn telkens vervat in eigentijdse bewoordingen zoals "talentontwikkeling" of “bezoekersaantallen” waaruit de culturele armoede je al tegemoet waait. De centrale overheid heeft zich vijftien jaar geleden al teruggetrokken. Onder invloed van de mantra “marktconformiteit” verdriedubbelde tegelijkertijd de gemeente Amsterdam de huur. Op die manier verdampte de gemeentelijke toelage: wat gekregen werd als subsidie, moest terugbetaald worden als huur. Enige jaren terug is de subsidie geheel komen te vervallen, maar gelukkig kon nog een symbolische huishuur bewerkstelligd worden van één euro per jaar. Dankzij financiële bijdragen van leden en veel inzet van vrijwilligers is het mogelijk om het huis open te houden en een enthousiaste conservator voor anderhalve dag per week te bekostigen. Maar de middelen voor allerlei activiteiten blijven hiermee erg bescheiden. Bovendien is ook het onderhoud van het pand voor rekening van de Stichting Multatuli Huis. Het contrast met Vlaanderen kon niet groter zijn.