Kies je taal:
Website Debureneu Titel 02Eca 1920X1080

Slotshow Paul van Ostaijenjaar: De Aftocht

Precies een jaar nadat ze met Boem Paukeslag! het Paul van Ostaijenjaar aftrapten, blazen deBuren en het Paul van Ostaijengenootschap (met vele partners uit België, Nederland en Duitsland) de aftocht van het feestjaar in Antwerpen met een al even swingende slotshow. 

Dat doen ze op dinsdagavond 22 februari 2022 in het Atheneum waar zot Polleke zelf nog schoolliep. Zaal AthenA turnen we voor de gelegenheid om tot een Music Hall: met live muziek, poëzie en performances van Nederlandstalige én Duitstalige kunstenaars. Het feest, tenslotte, waar Van Ostaijen zelf maar al te graag was bij geweest. Jij ook?

De avond is opgebouwd rond 'De Aftocht', het laatste gedicht uit Paul van Ostaijens Bezette Stad, waarin hij vanuit Berlijn terugkijkt op de bevrijding van Antwerpen aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. Al gauw komt hij erachter dat de zogenaamde bevrijding niet veel verandering heeft gebracht en dat een nieuwe start uitblijft. Honderd jaar later stellen Vlaamse, Nederlandse en Duitstalige kunstenaars zich de vraag hoe de aftocht uit onze besmette steden verloopt. Wat volgt er op deze crisis? Een terugkeer naar het oude ‘normaal’ of naar een nieuw ‘abnormaal’? Gaan we verder zoals we bezig zijn, of is het tijd om lessen te trekken?

Artistieke antwoorden krijg je op het podium van Teletext, Geert Buelens, Ulf Stolterfoht, Carolina Maciel de França, Michelle Samba, Karosh Taha, Franz Josef Czernin, Orsolya Kalász, Zahra Eljadid, Franziska Füchsl, Maxim Februari, Esther Kinsky en Reinout De Pauw. Sachli Gholamalizad zorgt voor een videobijdrage, Anna Eble en Matthijs de Ridder stellen de bloemlezing De Aftocht voor.