Kies je taal:

dynamisch

We hebben niet de pretentie om de hoogtepunten van de Nederlandstalige literatuur voor eens en voor altijd vast te leggen.

Daarom is dit een dynamische canon.


De dynamiek van deze literaire canon zal zich minstens op drie manieren manifesteren.

1. De canon blijft dynamisch door er kritisch en alert naar te blijven kijken.

In 2015 kondigden we aan dat we onze selectie van literaire klassiekers om de vijf jaar zouden evalueren. De lijst die u hier te zien krijgt is de editie van 2020 en is dus de eerste update sinds die aankondiging.

De huidige selectie bevat drie volstrekte nieuwkomers: Van de koele meren des doods, Pallieter en Turks fruit.

Zes auteurs (Hendrik van Veldeke, Constantijn Huygens, Cyriel Buysse, Willem Frederik Hermans en Harry Mulisch) hadden in de vorige lijst al een plekje, maar in deze update verschijnen ze met een andere titel in de selectie. Aan De Kapellekensbaan (Louis Paul Boon) werd ten slotte Zomer te Ter-Muren toegevoegd, omdat het hier eigenlijk om een ondeelbaar tweeluik gaat.

In 2025 volgt er een nieuwe, grondige update. De samenstelling van de canoncommissie (die verantwoordelijk is voor de selectie) zal tegen dan grondig gewijzigd zijn.

2. De canon wordt dynamisch wanneer we de literaire werken horen, zien, beleven... en uiteindelijk weer gaan lezen.

Het opstellen en bekendmaken van een lijst met literaire klassiekers is geen eindpunt, wel een begin. Het doel is om de lijst sprankelend tot leven te doen komen.

Samen met tientallen partners uit de culturele wereld, de wetenschap en de media organiseert de KANTL het hele jaar door literaire evenementen, concerten, toneelvoorstellingen, filmvertoningen en exposities. Te land, ter zee en in de lucht. Voor een zo breed en divers mogelijk publiek. Die evenementen hebben een leesbevorderend doel.

3. De canon is dynamisch dankzij u.

Deze canon telt 50+1 titels. De extra plek in de lijst blijft voorlopig weliswaar leeg. Om ze te helpen invullen, vragen wij uw hulp en advies.

We openen op deze website een pagina waar het debat over de canon kan plaatsvinden. Tijdens onze evenementen zullen we ook telkens tijd en plaats vrijmaken om het over de blinde vlek in ons gezichtsveld te hebben.

Zo wordt de nog in te vullen plek een krachtige motor om de literaire canon duurzaam aan te vullen en te vernieuwen.


De canon evolueert.

De canon leeft.

Wat een geluk.

bekijk de canon

partners