Kies je taal:
Brecht  Evens Kaart

Poëtische speurtocht leidt Peter Holvoet-Hansen en Brecht Evens naar Van Ostaijen

Peter Holvoet Hansen heeft op Gedichtendag zijn Wereld van de Poëzie in kaart aan het publiek voorgesteld.

Wereld van de Poëzie is een speurtocht door de geschiedenis en de verbeelding van de poëzie.

De ondertitel van dit multimediale project luidt: Het Land van Music-Hall. Daarmee verwijzen initiatiefnemers Holvoet-Hanssen en Brecht Evens nadrukkelijk naar Paul van Ostaijen, die hen voor dit project als een bijzondere gids door de poëziegeschiedenis leidt.

Voor het eerst in de geschiedenis worden vervoering en belevenis letterlijk en figuurlijk in kaart gebracht, langs onderaardse gangen en bergtoppen. Als moderne ontdekkingsreizigers geven Peter Holvoet-Hanssen en Brecht Evens een initiatie in poëzie-exploratie.

Deze sporentocht is geen essay, maar een schatkaart voor wie op zoek gaat naar beklijvende verzen en weerbarstige dichters. Wereld van de Poëzie in kaart nodigt ons uit om gedichten te lezen met onverwachte camerastandpunten en van dichter naar dichter te zwerven.

Behalve door de poëzie van Paul van Ostaijen leidt Holvoet-Hansen de lezer ook mee langs canonieke werken als Vanden vos Reynaede, het lied van Heer Halewijn, poëzie van dichters als M. Vasalis en Gerrit Achterberg, en daarnaast ook werk van vele anderstalige dichters.

Voor de Wereld van de Poëzie in kaart vertaalde Brecht Evens de tekst van Holvoet-Hanssen naar beeld en creëerde hij een vouwbare schatkaart: een kunstwerk om in te verdwalen.

Het project wordt gesteund door het Vlaams Fonds voor de Letteren en gaat gepaard met een tentoonstelling in het Letterenhuis, een multimediaal online parcours (op paukeslag.org) en een tournee langs scholen, bibliotheken en ontmoetingshuizen. Meer info vind je hier.

De uitvouwbare poëziekaart met de tekst van Holvoet-Hansen aan de ene zijde en de kleurrijke poëziekaart van Brecht Evens aan de andere zijde werd uitgegeven door Polis en is te verkrijgen via Poëziecentrum en de betere boekhandel.