Hersenschimmen
De roman Hersenschimmen is een kroniek van een snelle geestelijke aftakeling. De Nederlandse auteur J. Bernlef weet dat proces van binnenuit te vatten, door het originele vertelperspectief van de Alzheimerpatiënt zelf. Een sterk staaltje empathie én schrijfkunst.
‘Ik zou toch zweren dat het ochtend was.’ Al in de eerste bladzijden van Hersenschimmen is er iets loos. De 71-jarige Nederlander Maarten Klein woont met zijn vrouw Vera aan de Amerikaanse oostkust, na een loopbaan bij een internationale visserijorganisatie. De kinderen zijn het huis al lang uit. Er schort iets aan het tijdsbesef van Maarten. Hij steekt het op de mist en de sneeuw, die zijn onderscheidingsvermogen in de war sturen. ‘Lopen, ik moet even opstaan en gaan lopen. Dan ebt het wel weer weg, dat gevoel even bij volle bewustzijn afwezig te zijn, zoek te raken of te verdwalen.’
‘Ik ben van mijn eigen taal nog de enige overlevende’
Het ebt niet weg, wel integendeel. Maarten lijdt aan de ziekte van Alzheimer en laat steeds meer steken vallen. Hij twijfelt aan wat hij ziet en hoort, verdwijnt uit huis zonder te verwittigen, wandelt een verlaten duinhut binnen alsof hij weer naar een belangrijke werkvergadering moet. Maarten leeft in zijn kinderlijke (oorlogs)herinneringen, kan niet op woorden komen. De toestand verdoezelen lukt niet meer. ‘Dit soort half verzandende gesprekken neemt hand over hand toe. Voortdurend mis ik schakels. Als je goed oplet en luistert valt er nog heel wat te reconstrueren, genoeg om naar buiten toe de schijn op te houden dat je alles begrijpt, maar soms vallen er zulke gaten dat je ze alleen nog maar kunt vullen door te zwijgen, te doen alsof je het niet verstaan hebt.’
En Maarten wordt almaar wantrouwiger: ‘Het angstige gevoel is terug, plotseling, alsof ik door iets of iemand bedrogen ben, om de tuin geleid.’ De filters tussen wat hij denkt en zegt of doet vallen weg. Af en toe dringt een ijskoud besef door van wat er aan de hand is: ‘Iets denkt in mij en houdt dan halverwege weer op. Begint er totaal iets anders dat ook weer stokt. Als een auto die telkens afslaat.’ Muziek helpt nog, zij het tijdelijk: ‘Ik leg mijn vingers in een akkoord op de toetsen en plotseling is het alsof mijn hele lichaam weer vol zinvolle kennis stroomt.’
Gaandeweg gaat ook de taal van Maarten rammelen. ‘Lichte zinnen komen het eerst, schieten als kurken naar boven, bedoeld of onbedoeld, de betere zinnen zijn te lang en te zwaar, die blijven ergens onder mijn tong dobberen.’ In een helder ogenblik stelt Maarten vast: ‘Ik ben van mijn eigen taal nog de enige overlevende.’ Onafwendbaar belandt hij in een instelling, tussen andere dementerenden. De ontluistering is totaal. Zijn taal verbrokkelt; witregels en beletseltekens verdringen de woorden van het blad.
Een ontroerende droom van twee stel hersens
Hersenschimmen is in een sobere, ingehouden, allerminst sentimentele stijl geschreven. Dat maakt het des te aangrijpender en ontroerender. De kou en het winterse landschap, typisch Bernlef, dragen bij tot de vervreemding. Dit gaat over taal, herinnering, bewustzijn, aftakeling, maar bovenal over de liefde. Hoe hartverscheurend het is als een van beide partners ten onder gaat aan dementie. Hoe verward en bezorgd Vera is. Hoe ze gaandeweg meereist in de herinneringen van haar man. Hoe hij haar niet meer herkent in die ‘kleine vrouw met een citroengeel schort voor’. Bernlef zei in het tv-programma Eiland: ‘Dat is de tragiek van het boek.
Het gaat niet zozeer over de ziekte van Alzheimer, maar over het netwerk van verbindingen dat je met elkaar opbouwt, met twee stel hersens. En dan valt op een gegeven moment een van die twee uit.’ Vandaar het motto van Hersenschimmen, een vers van dichter Philip Larkin: ‘A touching dream to which we all are lulled / But wake from separately’.
Hersenschimmen raakte bij het verschijnen een zeer gevoelige snaar. Het thema dementie beroerde veel nieuwe lezers. De thema’s ouderdom en geestelijke aftakeling waren nochtans niet nieuw in het werk van Bernlef, een auteur die op dat moment al tientallen boeken had geschreven, zowel proza, poëzie als essays.
Verwante titels
-
Links
Bernlef leest zijn eigen in memoriam voor
over het oeuvre van Bernlef:
Een fragment uit de film Hersenschimmen